Mjukvaruutvecklare inom inbyggda system: Saab Huskvarna

Din roll

I din roll kommer du vara delaktig i hela utvecklingsprocessen, från kravanalys, design, implementation och verifiering. Dina arbetsuppgifter kan vara varierande och kan innefatta allt från drivrutiner till operativsystem samt avancerad applikationsmjukvara. Vanligtvis utvecklas mjukvaran i programmeringsspråket C (alternativt C++/Ada/Python) oftast för Power PC-processorer, ARM eller DSPer.

Inledningsvis kommer du arbeta med implementation och test av SW utifrån krav för att komma in i våra processer, metoder och flygindustrins speciella krav. Därefter kommer arbetet utökas med allt från skrivande av krav samt kravnedbrytning, specifikationer och planering. En del av arbetsuppgifterna kan även innefatta felsökning under produkternas livscykel.

I själva utvecklingen är det viktigt att kunna arbeta strukturerat och följa våra formella processer, då utvecklingen oftast är flyg-/säkerhetskritisk. Du är noggrann och trivs med att analysera och lösa komplexa problem. Du vill få saker klara och du ser till att skaffa förutsättningar för att driva uppgifter i mål. Du tar ett helhetsansvar d.v.s. ser till att det du designat fungerar i en omgivning. Viktigt att även vilja dokumentera det man arbetar med samt skrivande av olika specifikationer. I denna roll kan det förekomma enstaka kortare resor både nationellt och internationellt.

Din framtida roll

Efterhand ser vi fram emot att du tar ett större ansvar och vi ser att du relativt snart tar en tyngre roll som teamledare, arkitekt eller specialist när du fått kunskap och erfarenhet av utveckling av flygande programvara. Utöver projektarbete får du med fördel även vilja arbeta med förbättringar kring våra utvecklingsverktyg eller våra processer och metoder kopplade till vår SW-utveckling. Även inslag av kalkylering, planering i större omfattning samt rapportering kan ingå beroende på vilken inriktning du tar framöver. Vi ser även fram emot att du tar en mentorsroll till yngre utvecklare för att få dem att växa snabbare i deras utveckling.

Din profil

Vi söker dig som har runt 3 års erfarenhet inom utveckling av inbyggda system. Du bör i grunden ha minst högskoleutbildning och gärna med inriktning mot mjukvara i kombination med hårdvara. Du får med fördel ha arbetat med utveckling av säkerhetskritiska system tidigare (flyg/tåg/medicin/kärnkraft eller liknande).

För tjänsten krävs kunskap inom:

 • Inbyggda system

 • Djupa kunskaper inom C-programmering

 • Realtids OS

 • Kravskrivande

 • Konfigurationsstyrning och livscykelhantering

 • UML

Det är meriterande med kunskap inom:

 • Arkitektur/teamledning

 • C++, Ada, Assembler och script-språk t.ex. Python

 • MultiCore för inbyggda system

 • Säkerhetskritiska system

 • Erfarenhet flygindustrin och t.ex. RTCA DO-178C

 • Certifieringsarbete t.ex. FAA/EASA eller likvärdigt

 • Kravhantering och dokumentframtagning med DOORS eller liknande verktyg

 • Formell konfigurationsstyrning via Dimensions och IFS

 • Verktyg såsom Jira/Bitbucket/Confluence och Eclipse

Tjänsten innebär att vara i kontakt med stora delar av organisationen och det är därför viktigt att man har en god samarbetsförmåga och trivs med att ha ett stort kontaktnät. Du behöver behärska svenska och engelska obehindrat i såväl tal som skrift.

Vi söker medarbetare som vill arbeta i en miljö som kännetecknas av våra värderingar kunskap, vilja och förtroende samt står bakom vår vision ”It´s a human right to feel safe!”. För mer information se Saabs värdegrund: https://www.saab.com/about/company-in-brief/purpose-and-values

Vi ser gärna också att du är:

 • Kreativ – Vi ställs hela tiden inför nya utmaningar och projekt där vi inte är helt bekanta med tekniken som ska testas.

 • Nyfiken på ny teknik – Blicka framåt för vad som kan användas i kommande projekt, labba och testa saker innan det är dags att använda dem.

 • Kommunikativ – Du kommer arbeta i ett team där flera personer är inblandade. Viktigt att alla vet vad de ska göra.

 • Strukturerad – Flygindustri vilket kräver mycket dokumentation och att man har ordning och reda.

 • Lagspelare – Du kommer arbeta i ett team där flera personer är inblandade, därför är det viktigt att kunna samarbeta med andra.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap. 

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.

Vad du blir en del av

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld.

SW-sektionen består av ca 20 medarbetare och är indelade i ett antal olika produktteam. Du kommer att arbeta i ett av våra produktteam som tillsammans utvecklar mjukvara för inbyggda system till flera olika projekt. Du kommer rapportera till teamledare och sektionschef.

Du blir en del av produktenheten Countermeasures and Aircraft Systems inom affärsområde Surveillance, en del av Saab AB. Vi utvecklar och tillverkar säkerhetskritiska system och utrustningar till flygplan, helikoptrar och obemannade farkoster. Vi levererar till exempel system, apparater och programvara till JAS 39 Gripen, Boeing 787 och Airbus A400M. Många av våra produkter är utvecklade i samarbete med andra delar av Saab och externa partners. Vill du lära känna vår verksamhet och personal lite bättre? På vår hemsida kan du hitta berättelser från några av våra anställda.

Affärsområdet Surveillance erbjuder världsledande sensorteknik inom övervakning och beslutsstöd för att skydda mot hot. Portföljen omfattar luftburna, markbaserade och marina radarer, elektronisk krigföring, stridsledning, flygsystem och cybersäkerhet.

Önskar du att skapa och förnya samtidigt som du utvecklar dig själv i en lärande kultur, kan Saab mycket väl ha förutsättningarna att få dig att växa. Vi är stolta över en vårdande miljö, där alla är olika men vi delar samma uppdrag – att skapa förutsättningar för ett tryggt samhälle.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta vår Tech Recruiter Sara Adolfsson på sara.adolfsson@qrios.se

Du är välkommen att söka tjänsten genom att ladda upp ett CV och en kort text där du beskriver varför du är intresserad av tjänsten.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

kontakta mig

Vill du att vi kontaktar dig och berättar om våra lösningar? Fyll i formuläret så hör vi av oss!

Boka demo

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit? Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att hitta rätt kandidat!