Under de senaste åren har digitaliseringen och automatiseringen av rekryteringsprocessen blivit allt vanligare, vilket har lett till en rekryteringsparadox i rekryteringsvärlden – hur man balanserar behovet av att använda teknik för att effektivisera processen och samtidigt upprätthålla den personliga aspekten av rekryteringsprocessen. Digitaliseringen av rekryteringsprocessen har flera fördelar. Det kan hjälpa företag att samla in och analysera data om kandidater på ett mer effektivt sätt, och på så sätt göra mer välgrundade beslut. Användningen av AI-baserade verktyg och applikationer kan också göra det möjligt för företag att snabbt och enkelt sortera ut kandidater som inte uppfyller vissa krav eller kriterier. Men samtidigt som digitaliseringen kan effektivisera processen och minska tiden som behövs, kan det också leda till en brist på personlig interaktion mellan kandidat och arbetsgivare.
Så hur kan man balansera de två sidorna av rekryteringsparadoxen?
För det första är det viktigt att använda digitala verktyg och applikationer som hjälpmedel i rekryteringsprocessen, men samtidigt bevara den personliga interaktionen med kandidaterna. Detta kan inkludera att ha intervjuprocesser som involverar flera personer från företaget, så att kandidaterna får möjlighet att träffa potentiella kollegor och chefer.
Företag kan också använda sociala medier för att bygga relationer med potentiella kandidater och kommunicera sin kultur och värderingar på ett personligt sätt. Att använda sociala medier för att skapa en dialog med kandidaterna kan också hjälpa företaget att förstå kandidatens värderingar och motivation, vilket i sin tur kan leda till bättre matchning av kandidater till företagets kultur och värderingar.
En annan viktig faktor i att bevara den personliga aspekten av rekryteringsprocessen är att ge kandidaterna tillräckligt med feedback och kommunikation under hela processen. Att hålla kandidaterna informerade om var de står i processen och ge dem feedback på deras ansökningar kan hjälpa till att bygga relationer och skapa positiva uppfattningar om företaget.
I slutändan handlar det om att hitta en balans mellan digitalisering och personlig interaktion i rekryteringsprocessen.
Vill du veta mer om hur vi förhåller oss till denna paradox är du varmt välkommen att kontakta någon av våra RecTech konsulter!