Det finns olika rekryteringsparadoxer och i denna bloggserie tar vi upp några av dem.
Rekryteringsparadoxen kopplat till den svenska arbetslösheten är där arbetsgivare har svårt att hitta kvalificerade kandidater trots hög arbetslöshet och många sökande till lediga jobb. Det finns en obalans mellan arbetsgivares krav och kandidaternas kvalifikationer helt enkelt.
En anledning är att arbetsmarknaden ständigt förändras och kraven på arbetsgivare ökar. Det kan också vara svårt för kandidater att visa upp sin kompetens på ett effektivt sätt under rekryteringsprocessen.
En annan faktor som bidrar till rekryteringsparadoxen är att vissa yrken och branscher har en brist på kvalificerade kandidater, vilket kan göra det svårt för arbetsgivare att hitta rätt person för jobbet. Detta kan i sin tur leda till att arbetsgivare tvingas sänka sina krav och anställa personer som kanske inte är helt kvalificerade.
För att hantera detta kan arbetsgivare se efter vilka andra verktyg som finns i verktygslådan för att hitta rätt kandidater. Det kan handla om att utvidga sin sökning utanför de traditionella kanalerna, som annonsering, och istället använda sig av sociala medier, nätverkande, sorcing/seach och andra innovativa metoder.
Arbetsgivare kan också behöva tänka på att erbjuda utbildning och andra möjligheter till vidareutveckling för anställda, för att fylla eventuella kompetensgap och behålla personal på lång sikt. Att tänka steget längre redan vid inledande dialog.
Denna rekryteringsparadox är ett problem som många arbetsgivare står inför idag. Genom att tänka på innovativa sätt att hitta kandidater och erbjuda möjligheter till utbildning och vidareutveckling kan arbetsgivare hantera denna utmaning och hitta de bästa kandidaterna för jobbet. Arbetsgivarvarumärket spelar allt större roll och preboarding blir allt viktigare.
Läs om preborading här