TIDSBRIST OCH HÖGA LÖNEANSPRÅK: SÅ REKRYTERAR DU RÄTT I OROLIGA TIDER

En felrekrytering kostar ett företag 700 000 kronor i snitt. Under ekonomiskt svåra tider är det därför viktigare än någonsin att rekrytera rätt. Just tidsaspekten är en utmaning som blivit allt större för landets chefer det senaste året och i detta fall är tid definitivt pengar. Det är otroligt viktigt, särskilt i tider som dessa, att profilera sig som en attraktiv arbetsgivare för att attrahera rätt kandidater. På så vis sparar man i slutändan både tid och pengar, säger Jenny Sandén, marknadschef på Workspace Recruit.

WORKSPACE RECRUIT LISTAR FEM TIPS FÖR HUR DU HITTAR RÄTT KANDIDAT:

1. FUNDERA KRING VEM NI VERKLIGEN BEHÖVER

Många låser sig i vad som fungerat tidigare, utan att tänka på att det inte behöver vara mallen för att hitta rätt kandidat. Kanske har branschen förändrats eller så finns det någon som sitter på kunskaper ni tidigare inte tänkt på att ni har behov av. Avsätter du tid för att skaffa en tydlig bild av vilken kandidat ni faktiskt behöver blir det enklare att göra en tydlig kravprofil så att rätt person söker jobbet.

2. VÅGA TÄNKA OM

Ligger lönen långt under vad konkurrenterna erbjuder? Kostnaden för att förlora en toppkandidat till en konkurrent kan i slutändan bli högre än de tusenlappar du sparat på personens lön. Däremot är inte lön allt idag, och har du inte möjlighet att höja lönen kan andra förmåner som flexibla arbetstider och kompetensutveckling vara det som utmärker dig från konkurrenterna. Våga tänk om kring ert erbjudande.

3. JOBBA PÅ ERT EMPLOYER BRAND

Hur ni som företag framställs är en stor del i att attrahera rätt kandidat. Några delar i ert employer brand bör arbetas med långsiktigt, men det finns även mer kortsiktiga lösningar för att framstå som en mer attraktiv arbetsgivare. Tänk på hur er karriärsida ser ut, hur marknadsför ni er och hur presenteras er verksamhet för kandidater? I en allt mer digital omvärld kan detta vara avgörande för att nå ut till och attrahera rätt kandidater.

4. DRA NYTTA AV DIGITALISERINGEN

Anställningsintervjuer kan i många fall vara både tidskrävande och kostsamma. Genom att använda sig av en digital tjänst som första steg vid intervjuer blir processen automatiskt mer tidseffektiv. Personliga möten tar oftast längre tid, kräver mer planering och gör att antalet intervjuer troligtvis behöver begränsas. Digitala möten är en möjlighet att träffa fler kandidater och på så sätt få ett större urval. Ett personligt möte är alltid bra, men digitala möten är ett effektivt sätt att ha ett initialt möte med kandidaten.

5. AUTOMATISERA REKRYTERINGSPROCESSEN

Tid och kostnad är två centrala delar av en rekryteringsprocess. En automatiserad rekrytering ger goda möjligheter att hantera en större mängd kandidater utan att försämra kandidatupplevelsen. Ta stöd av automatiseringar, triggers, tester och digitala verktyg för en effektiv rekryteringsprocess som ligger rätt i tiden. Det gör även att rekryteraren kan fokusera mer på människan man möter och mindre på det administrativa arbetet, och att ingen kandidat faller mellan stolarna. Man kan även starta onboardingen online redan innan kandidaten har börjat.

6. SE ÖVER KANDIDATER INTERNT

Ett sätt att effektivisera rekryteringsprocessen tidsmässigt är att växa inifrån. Det kan också hjälpa till att utveckla ett starkt internt rekommendationsprogram som i sin tur kan uppmuntra anställda att rekommendera duktiga talanger att gå med i teamet. En fördel med att rekrytera internt är att du ofta känner till de sökande och vilka kompetenser de besitter, samt hur de fungerar på arbetsplatsen. Dessutom kan det vara motiverande för medarbetare att känna till att det finns utvecklingsmöjligheter inom företaget.

Ladda ner rekryteringsrapporten för att ta del av fler insikter kring den Svenska arbetsmarknaden 2023:

Ladda ner Rekryteringsrapporten

Dela blogginlägget

mer på ämnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få uppdateringar från bloggen direkt i din inkorg!

Följ oss på sociala medier

Ja tack! jag vill ta del av sommarerbjudandet!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Vi hör av oss så snart vi kan!

hybrid

kontakta mig!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Härligt att du är nyfiken på vårt rekryteringsverktyg.
Vi hör av oss så snart vi kan och bokar in en tid som passar. Vi hörs!

hybrid

boka demo !

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit?
Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att rekrytera!