Vad motiverar svenskarna att byta jobb?

Högre lön är något som de allra flesta tycker är den största motivationen till att byta jobb. Kortare arbetstid och en tjänst som innebär utveckling är andra faktorer som hamnar högt upp på listan. Det visar en undersökning som Workspace Recruit har gjort.

Workspace Recruit vill genom automatisering och anonymisering hitta alternativa sätt hur vi söker och hittar jobb. I vår senaste undersökning ställde vi frågan till svenskarna vad som hade fått dem att byta jobb. Hela 43% angav högre lön som den största anledningen för att byta jobb.

Svenskarnas topp fem skäl för att byta jobb

  1. Högre lön 43%
  2. En tjänst som innebär mer utveckling för mig 21%
  3. Kortare arbetstid 21%
  4. Mindre pendlingstid 16%
  5. Byte av bransch 15%

 

Skiljer sig mellan åldrarna

I undersökningen kunde man se att anledningen till att byta jobb skiljer sig mellan åldrarna. Bland unga arbetstagare är arbetsmiljön, en attraktiv företagskultur och trevliga kollegor det viktigaste. Högre lön är en viktig avgörande faktor för föräldrar med småbarn. Och när man kommer upp i åldern minskar motivationen till att byta jobb.

– Svenska arbetsgivare har i dag en större press på sig. Med en mer rörlig arbetsmarknad så måste man vara säker på hur man attraherar och bibehåller kompetent personal. Därför är det avgörande att veta vad som starkast sticker ut bland arbetsgivarnas annonser men även vad som motiverar deras anställda. Använder man dessa medel på rätt sätt så har man som arbetsgivare mycket att vinna. Dessvärre så är det en kunskap som många arbetsgivare saknar vilket många gånger resulterar i en undermålig rekryteringsprocess. Där hoppas vi att vår plattform Workspace Recruit kan komma väl till hands, säger Jenny Sandén, marknadschef på Workspace Recruit.

Dela blogginlägget

mer på ämnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få uppdateringar från bloggen direkt i din inkorg!

Följ oss på sociala medier

Ja tack! jag vill ta del av sommarerbjudandet!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Vi hör av oss så snart vi kan!

hybrid

kontakta mig!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Härligt att du är nyfiken på vårt rekryteringsverktyg.
Vi hör av oss så snart vi kan och bokar in en tid som passar. Vi hörs!

hybrid

boka demo !

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit?
Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att rekrytera!