Hur man undviker en felrekrytering!

En felrekrytering kostar mycket tid och pengar. Den som gjort en felrekrytering vet vad jag pratar om. En kandidat kan tänkas pricka alla boxar, men hur säkerställer man att det är rätt kompetens som kommer delta i teamet?

Även fast det känns helt rätt, så kan en rekrytering inte garanteras till 100 % i avseendet att det aldrig kommer att uppstå någon form av problem med den person som anställts, eftersom både människor och situationer förändras. Det rekrytering handlar om är att göra en kvalificerad gissning utifrån fakta för att förutse hur bra en kandidat passar för en tjänst. Man tittar på det som varit för att med viss sannolikhet dra en slutsats om det som kommer att vara.

Man kan göra många saker för att förhindra en felrekrytering, här kommer några tips för den som vill hantera rekryteringen i egen regi.  Använder du ett rekryteringsföretag har de i regel någon form av garanti och har en rutin i processerna för att undvika felrekryteringar.

Arbeta grundligt

Det första du bör tänka på är att göra ett grundligt förarbete. Felrekryteringar handlar ofta om att man hastat sig genom förarbetet, vilket innebär att man internt inte fastlagt vilka kompetenser och egenskaper den nyanställde ska ha. Och tänk efter, hur ska det bli rätt om ni internt inte kommit fram till vad det är som är rätt?
Gör en tydlig beskrivning av vad det är en nyanställde ska göra, skriv en klar kravprofil, prata med teamet/chefer som den nya anställde ska arbeta med. Vad är krav och vad är önskemål? Hur ska personen vara? Hur kan den nyanställdes roll utvecklas i framtiden? Lägg lite tid på att få en väl utarbetad kravprofil, den påverkar hela rekryteringsprocessen.

Var tydlig med era förväntningar

Skriv en tydlig annons med en klar skillnad på krav och meriterande kunskaper/erfarenheter – ju tydligare du är desto fler relevanta och kvalificerande kandidater får du. Kom dock ihåg att hålla en ton som representerar företaget i annonsen.

Lita på din magkänsla!

Du känner ditt företag, de värderingar ni har och kulturen den nyanställde kommer in i. Ser allt bra ut på pappret men din magkänsla säger något annat, ta då in en second opinion. Många gånger kan en tredje part sätta ord på din magkänsla.

Har du några frågor eller känner dig osäker så kontakta någon av oss på Workspace Recruit för hjälp.

Dela blogginlägget

mer på ämnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få uppdateringar från bloggen direkt i din inkorg!

Följ oss på sociala medier

Ja tack! jag vill ta del av sommarerbjudandet!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Vi hör av oss så snart vi kan!

hybrid

kontakta mig!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Härligt att du är nyfiken på vårt rekryteringsverktyg.
Vi hör av oss så snart vi kan och bokar in en tid som passar. Vi hörs!

hybrid

boka demo !

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit?
Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att rekrytera!