Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Kan digitalisering och AI underlätta i rekryteringsprocesser?

Digitalisering och hemarbete har föregående år ökat i en hastighet som ingen kunde förutspå i och med pandemin. Hemarbete för majoritet av svenska företag har blivit vardag, distansmöten är en förutsättning för fortsatt verksamhet och kraven på digitaliseringen har aldrig varit högre.

Detta påverkar givetvis hur vi förhåller oss till processer – inte minst rekryteringsprocesser. Rekryteringsbranschen har sedan länge varit en stor koloss som inte velat flytta på sig, varför ändra på något som alltid funkat?  En tanke som i dagens verkligenhet inte längre är hållbar.

Digitaliseringen av rekrytering började ske samband med internets penetration av marknaden – rekryteringsbranschen var redo för 100% digital process långt innan pandemin slog till – utmaningen var och är fortfarande att få med alla på tåget.

 

AI underlättar processen – AI ersätter inte processen

Nya teknologier presenteras hela tiden, allt för att ersätta istället för att underlätta. Ett misstag som kan kosta mycket. AI är en sådan teknologi som många tror kommer att ersätta människan i flertalet branscher – inte minst rekrytering. Tänk vad skönt det hade varit om det plötsligt dök upp en perfekt kandidat som var redo för anställning?

Problemet är dock att AI dessvärre inte är lösningen på allt. Dagens AI kan jämföras med en bil; det finns bra bilar och sämre bilar. Men oavsett modell, så är det ändå föraren som kör bilen. Huruvida bilen kommer fram till destinationen handlar tillsyende och sist om förare, och således dennes förmåga att köra bil. Precis som med AI; algoritmen är aldrig bättre än den data som den har till sitt förfogande och utfallet baseras helt och hållet på hur vi hanterar datan och algoritmen.

 

AI underlättar processen – AI ersätter inte hantverket

Rätt data, mycket data och bra vältränade algoritmer skapar bra algoritmer men AI underlättar processen – AI ersätter inte hantverket. Rekrytering handlar om människor och hantverket kommer alltid att falla på just denna. Al kan underlätta processerna genom eliminering av administration. I en vanlig rekryteringsprocess ligger uppskattningsvis ca 70% på administration, allt från att administrera processer, boka tider, följa upp kandidater, screena, searcha med mera. Resterande 30% ligger på just hantverket, på rekryteraren att avgöra om kandidaten är en optimal matchning för företaget. Något som en AI sällan kan göra bättre än en erfaren rekryterare, det är allt för många parametrar att förhålla sig till. Låt därför AI göra det den kan bäst och låt rekryteraren göra rekryteringshantverket. Låt AI underlätta processen inte ersätta processen.

”En bra AI idag  underlättar och stödjer rekryteraren, den ersätter inte rekryteraren. Tänker vi att teknologin ska ersätta hantverket är vi nog fel ute i dagsläget – men man vet ju aldrig, utvecklingen har aldrig gått så fort som nu, så för vår del på Roi handlar det om att ständigt bevaka och ligga i framkant”

kontakta mig

Vill du att vi kontaktar dig och berättar om våra lösningar? Fyll i formuläret så hör vi av oss!

Boka demo

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit? Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att hitta rätt kandidat!